Hälsa

På Lindeparken lär vi för livet. Här fördjupas och utvecklas elevernas kunskaper hand i hand med skolans hälsoarbete. Målet är att förbättra elevers och personals hälsa och livsstil samt skapa bra vanor för att främja såväl inlärning som hälsa och välbefinnande.

Lindeparkens hälsoarbete utgår ifrån fysisk aktivitet, återhämtning, hälsosam kost samt sociala aktiviteter där fysiska aktiviteter ingår i merparten av skolans aktiviteter.

Vi är en hälsodiplomerad skola

Lindeparkens hälsoprofil genomsyrar hela verksamheten. Vi strävar efter att varje dag vara fysiskt aktiva i minst trettio minuter. De dagar då du inte har Idrott på schemat ser vi till att röra på oss på andra sätt. Skolan har en egen styrketräningslokal och inom kort ett rum för funktionell träning. Idrotts- och gymnastikhall lånar vi i Skärholmens sim- och idrottshall.

Skolan har cyklar (tvåhjulingar, tandem och trehjulingar) längdskidor, skridskor och gåstavar. Många klasser simtränar och bedriver friluftsliv på olika sätt.

Aktiviteter tillsammans!

• Vi strävar efter att eleverna ska stimuleras till att delta i olika aktiviteter och utveckla samarbetsförmåga samt förståelse och respekt för andra människor.
• Vi har aktiviteter på schemabrytande dagar för hela skolan.
• Exempel på aktiviter som eleverna får möjlighet att delta i under sin studietid på Lindeparken:
    - Inspirationsdag med olika ”prova på aktiviteter” arrangerat av Stockholm Stad, Idrottsförvaltningen.
   - Lidingöruset, ett lopp för alla!
   - Basketturnering arrangerad av Lindeaparken där flertalet andra skolor är inbjudna.
   - Alpin skiddag i närliggande skidanläggning. Anpassad skidåkning för rörelsehinder finns.
   - Lindevasan, möjlighet att pröva olika vinteraktiviteter som längdskidor, skridskor, sitskate och pulkaåkning.
   - Linderuset, skolans egna lopp i närområdet. Alla kan delta!
   - Årlig fotbollsmatch, eleverna utmanar personalen.

Skolan har egna kockar. Det innebär att vi kan erbjuda hälsosam mat som tillagats i skolans kök. Maten som serveras innehåller mycket grönsaker, både varma och kalla. Fullkornsprodukter används i så stor utsträckning som möjligt. Måltidsdryck är lättmjölk eller vatten. Frukt finns ofta och halvfabrikat undviks. Ekologiska och rättvisemärkta varor används i så stor utsträckning som möjligt. I restaurangen har vi en egendesignad tallrik, som hjälper oss att portionera utifrån ”tallriksmodellen”. Skolans café drivs till viss del av några klasser. Där säljs hälsosamma alternativ, så som fruktsallad, smoothies och smörgåsar.

Allt detta för att vi ska må bättre och lära oss vad som är bra mat - när, var och hur vi ska äta den.
Friskare, smartare och gladare!

Så här främjar vi hälsa:

• Genom daglig fysisk aktivitet och sunda matvanor främjar vi en hälsosam livsstil.
• Kontinuerliga diskussioner kring vad som främjar hälsa.
• Genom ett aktivt samarbete och deltagande i fysiska aktiviteter utanför skolan.
• Sociala aktiviteter
• Återhämtning

I vårt hälsoarbete utgår vi från bl.a. Roger Sperrys forskning att rörelse främjar inlärning och Aaron Antonovskys teori om att skapa ett sammanhang som stöder lärande.